Designer Renate Vos

De eer om het spits af te bijten is aan shophouder Renate Vos. Zij ontwerpt uiteenlopende interieurobjecten en accessoires, die zich kenmerken door het experimentele gebruik van materialen, technieken en onconventionele combinaties.

Ontdekken en creëren zijn de twee woorden die centraal staan in het leven van Renate. Met haar designs brengt ze graag verrassing of verwondering teweeg. “Ik wil dingen maken die voor een glimlach zorgen, die de wereld nét een beetje mooier maken.” Dit doet ze bijvoorbeeld door een innoverende toepassing van een bepaalde techniek, een nieuwe manier van materiaalgebruik of door een onconventionele benadering van een opdracht..

De experimenten die ten grondslag liggen aan haar ontwerpen komen voort uit ‘onbevangen reizen door bestaande technieken en materiaalgebruik’. “Ik werk altijd vanuit een fascinatie voor materiaal, techniek of een combinatie ervan. Er is niets van tevoren bepaald, dat groeit tijdens het proces. Ontwerpen bedenk ik niet, ze ontstaan.”

Renate haalt inspiratie uit haar dagelijkse omgeving. Dat zien we ook terug in de producten die gebruikt zijn voor het VTwonen-programma. ‘Bricolage’ is een reeks van keramieken objecten, geïnspireerd op producten uit de doe-het-zelf-zaak. De ontwerpen kenmerken zich door de heldere vormtaal en verrassende esthetiek. “Banale vormen blijken opeens mooie objecten wanneer je deze uit hun context haalt en in een ander materiaal vervaardigd.”

De te herkennen vormen zijn o.a. een buismof en de welbekende ‘plopper’, inzetbaar als vaas, opbergpot, oliekan en kandelaar. De producten zijn gemaakt van aardewerk met een matte glazuur in drie verschillende, grijsgroene tinten.

Het is aan VTwonen-stylist Frans Uyterlinde om tijdens de aflevering het volledige interieur onder handen te nemen. De producten van Renate pasten perfect binnen de stijl die hij voor ogen had; een stoere en Scandinavische uitstraling met eenvoudige vormen. Daarbij paste de kleurstelling van haar designs weer precies binnen de ‘vintage uitstraling’ die hij wilde realiseren. Nieuwsgierig naar het resultaat? Kijk naar de uitzending van zondag 19 februari om 19:30 op SBS6.